Ungdomar
Ständig uppkoppling
Instagram, KIK, Messenger, Snapchat – det finns många sociala medier man kan lägga sin tid och energi på och det verkar de flesta ungdomar göra. Enligt Statens Medieråd är det 0% av 17-18-åringarna som inte använder sociala medier. Det finns dock några som frivilligt eller ofrivilligt inte använder sociala medier. Studio Ett:s reporter Anton Karis har pratat med fem ungdomar om livet utan sociala medier. Lyssna på inslaget från den 11 april 2016.
Ungdomarna från radioinslaget tipsar om hur du kan minska tiden med mobilen. Läs deras knep längst ner på den här sidan.
Visste du att ständig uppkoppling gör oss stressade? Läs mer om hur tillgänglighet dygnet runt kan ge stressymptom.
Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig gör oss stressade. När vi är redo att svara på alla signaler från dator, surfplatta och mobil är vi i beredskapsläge. Det innebär att kroppen och hjärnan är i på-knappsläge med allt vad det innebär. Det kan kännas avkopplande att sitta i timmar framför datorn eller med mobilen i handen men det som pågår på insidan kan vara allt annat än avkopplande. Hur vi påverkas av det stresspåslag som uppkopplingen och tillgängligheten innebär är högst individuellt.
Stress kan beskrivas som en obalans mellan krav och resurser. Alla har olika förutsättningar att handskas med stress och det är en mängd olika faktorer som spelar in för hur man klarar stressen. Vilken förmåga man har att hantera trycket har betydelse men även det genetiska arvet spelar roll. En del människor verkar klara hur mycket som helst, det verkar som allt bara rinner av dem. Andra bokstavligen knäcks nästan helt vid första bästa stresspåslag. Läs mer om det under stress.
Oavsett hur bra man är på att hantera stress så tar uppkoppling och tillgänglighet tid och den tiden tar man från något annat. Vad är det vi inte gör när vi sitter klistrade framför våra skärmar? Kanske får man inte så mycket sömn som man borde eller skulle vilja. Kanske äter man hellre vid datorn eller kastar i sig maten för att kunna återgå till sin skärm. Kanske har man mindre umgänge IRL för att istället umgås över nätet. Kanske får man inte så mycket motion som man borde eller skulle vilja. Kanske lägger man mindre tid på utevistelse för att man föredrar att sitta inne och stirra in i skärmen. Kanske lägger man mindre tid på läxor än man borde eller skulle vilja. Kanske finns det ingen eller mycket lite tid över till att göra ingenting eller att bara ha tråkigt, något som faktiskt gör hjärnan kreativ.
Fundera över om du har minskat tiden för något annat för att kunna sitta mer vid dator och mobil. Om du vill ha hjälp att ta tillbaka tid till annat än skärmar kan du få hjälp under tips. Där finns ett exempel på hur Alex tar tillbaka tid från skärmar och en lista som du kan använda när du vill flytta tid från skärm till annat.
Ungdomarnas tips:
- Radera chattar/appar. Många sociala medier kan framkalla stress genom att uppmana användaren till att hålla sig konstant uppdaterad i olika trådar och sammanhang. Nora Laurin berättar att hon tog bort flera chattprogram efter att ha varit bortrest under en tid.
– När man ska vara med på allt möjligt, då får jag panik, berättar hon. - Flygplansläge. Genom att aktivera mobilens flygplansläge kan du koppla bort tankarna från sociala medier. Ada Berg brukar känna att hon ibland behöver en paus från mobilen.
– Jag brukar sätta den på flygplansläge bara för att bli av med telefonen, förklarar hon. - Mät tiden. För att du ska ha koll på hur lång tid du ägnar dig åt sociala medier kan du sätta en tidsgräns.
– Varje gång jag går in på Instagram så är jag medveten om när jag har varit inne i fem minuter typ. Det är väldigt mycket tid och då är det dags att lägga ner. Jag är mycket mer medveten nu än vad jag har varit innan, säger Nora Laurin. - Gemensam mobilfri tid. Ha gemensamma mobilfria stunder och hjälp till att påminna varandra om att lägga ifrån er telefonerna när ni umgås. När Ada Berg äter middag med sina kompisar har de i rutin att ta bort telefonerna.
– Vi brukar säga till varandra: ta ner telefonen nu! - Bestäm i förväg. Planera innan du går in på ett socialt medium vad det är du ska göra.
– Jag går in, gör det jag ska göra och sen går jag ut. Fastnar man i det så fastnar man länge, i alla fall jag gör det. Jag brukar tänka innan: det är det här jag ska göra och ingenting mer, förklarar Julia Bremler.