Ungdomar

Ständig uppkoppling

Instagram, KIK, Messenger, Snapchat – det finns många sociala medier man kan lägga sin tid och energi på och det verkar de flesta ungdomar göra. Enligt Statens Medieråd är det 0% av 17-18-åringarna som inte använder sociala medier. Det finns dock några som frivilligt eller ofrivilligt inte använder sociala medier. Studio Ett:s reporter Anton Karis har pratat med fem ungdomar om livet utan sociala medier. Lyssna på inslaget från den 11 april 2016.

Livet utan sociala medier.

Ungdomarna från radioinslaget tipsar om hur du kan minska tiden med mobilen. Läs deras knep längst ner på den här sidan.

Visste du att ständig uppkoppling gör oss stressade? Läs mer om hur tillgänglighet dygnet runt kan ge stressymptom.

alex&Jasmine vid datornAtt ständigt vara uppkopplad och tillgänglig gör oss stressade. När vi är redo att svara på alla signaler från dator, surfplatta och mobil är vi i beredskapsläge. Det innebär att kroppen och hjärnan är i på-knappsläge med allt vad det innebär. Det kan kännas avkopplande att sitta i timmar framför datorn eller med mobilen i handen men det som pågår på insidan kan vara allt annat än avkopplande. Hur vi påverkas av det stresspåslag som uppkopplingen och tillgängligheten innebär är högst individuellt. Läs mer…