Ungdomar

Sömn och övervikt

Det finns bevis för att sömnen är den avgörande faktorn för personer som kämpar med sin övervikt. Det har forskare i Kanada kommit fram till. Det är det hormon som ska berätta för hjärnan att den är mätt (leptin) som sjunker vid sömnbrist. Man blir då hungrigare än vanligt om man sover dåligt. Samtidigt ökar det hormon som signalerar att man är hungrig (ghrelin). Dessutom ökar behovet av onyttig mat med mycket kalorier, ofta tomma. Bra sömn är alltså grunden för att gå ner i vikt.

I en studie vid Uppsala universitet såg man att försökspersonerna efter en vaknatt fick minskad energiförbrukning och en hög lagring av näringsämnen. Det, menar forskarna, leder till ökad kroppsvikt i förlängningen. Även den studien visade på höga nivåer av hungershormonet vilket man vet gör att man äter mer men gör av med mindre energi. Christian Benedict, som står bakom studien säger att det är viktigt med bra sovvanor då man annars har ökad risk för övervikt och då kan utveckla sjukdomar som typ-2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Läs mer om studien på http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=1360&area=3,10,16&typ=pm&na=&lang=sv

Att sömnproblem kan leda till övervikt är alltså redan belagt men nu har man sett att även motsatsen gäller. Det vill säga om man är övervikig är risken större att man drabbas av sömnproblem och av trötthet under dagen. I studien, som är gjord vid Uppsala universitet, visade det sig att försökspersonerna som ökat i vikt med två BMI-enheter, eller mer, steg risken för ofrivilliga uppvaknanden med 50 procent. Risken för att de skulle utveckla svåra sömnbesvär och svår dagtröttehet var nästan tre gånger högre än för den fjärdedel av deltagarna som ökat sitt BMI med högst 0,3 enheter. Läs mer om detta i artikeln ”Ökad vikt kan ge sömnproblem”. Du hittar den under länkar.

Det är viktigt att skaffa sig bra sömnvanor och bryta viktuppgången. Ett sätt att göra båda delar är att träna eller bara promenera. Fysisk aktivitet har inte bara en effekt på vikten utan den har också en direkt positiv påverkan på både insomnandet och sömnkvaliteten. Se till att det finns tid för nedvarvning innan sänggåendet annars kan träningen störa insomnandet. Läs mer om sömn och träning.