Ungdomar
Beroende
Känner du igen dig själv eller en kompis? Läs mer och lyssna på vad Mattias Ekenberg ger för tips nedan.
Fem elever i årskurs tre på en gymnasieskola i Uppsala har gjort den här filmen. De visar hur det kan se ut i en tonårings rum samtidigt som de uppmanar ungdomar att ta hand om sig. Stort tack till Joel Dahl, Carl Aimeta, Josefin Bjarnolf, Johan Fredén och Annica Ringblom på GUC!
Utan att man vet ordet av kan underhållande dataspel övergå från bruk till till ett beroende och kanske till och med till ett dataspelsmissbruk. Det finns ingen klar gräns men det finns många tecken som kan ge en fingervisning om när det är dags att fundera över sitt spelande eller surfande.
Mattias Ekenberg är diplomerad samtalsterapeut på dataspelmissbruk.se Lyssna på hans råd i filmen till dig som funderar över om du spelar lite för mycket.
Ett sätt att få koll på hur fast man är i sitt användande av dator och mobil är att bocka för det som stämmer på checklistorna. Om du tror att du själv eller någon i din närhet är i riskzonen för att spendera allt för mycket tid vid dator, eller mobil, ska ni kontakta någon vuxen. Det kan vara skolsköterskan, kuratorn eller en lärare på skolan. Man kan också kontakta ungdomsmottagningen.
En studie från Danmark visar knappt hälften av dem (42%) tycker att de tappat greppet om sitt användande av sin smart-phone. 3500 ungdomar i gymnasieåldern ingick i undersökningen. Søren Hebsgaard som står bakom studien säger att ungdomar har helt tappat greppet om sin smartphone-användning och de kan inte låta bli sin telefon mer än en kvart åt gången. Många av dem känner ett ständigt behov av att vara uppdaterade och tillgängliga och man pratar till och med om en “face down-generation”. Läs mer i artikeln Ny studie-Ungdomar missbrukar sin mobil, den finns under föräldrar/länkar.