Ungdomar
Rörelse
Känner du till att motion är superviktigt för hälsan men att det också påverkar hur vi sover och att det är bra att ställa sig upp då och då? Här kan du läsa mer om det.
Vi sitter mer stilla nu än vad vi någonsin gjort. Våra kroppar är gjorda för att röra på sig. Skolbarn från 7 till 18 år rekommenderas att röra på sig minst två timmar varje dag. Det ska vara åldersanpassat och varierat. Vardagsmotionen är viktig att ta vara på, till och med viktigare än schemalagd träning en eller två gånger i veckan. Ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till skolan och städa är sånt som räknas till vardagsmotion.
Det är en stor hälsorisk att sitta stilla länge. Redan en timme stillasittande är för länge för både kroppen och hjärnan. Man behöver upp och röra sig, gärna var 25:e minut. Ställ dig upp, sträck ut vadmusklerna, gör några övningar där du får igång cirkulationen i axlar och nacke igen och gå ett par varv i rummet. Att sitta stilla i flera timmar uppvägs inte ens av att sedan lägga en timme på gymmet eller på fotbollsplanen för att undvika den hälsorisk det innebär att sitta länge.
Konsekvenserna av vårt nya stillasittande liv börjar nu synas på olika sätt. Du har säkert hört talas om SMS-tumme och padd-nacke. Hos optikerna söker nu fler och fler barn och unga för ögonbesvär och huvudvärk efter att ha suttit för länge vid skärm. Irriterade och trötta ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk är symptomen på det som kallas CVS, Computer Vision Syndrome. Läs artikeln om det i SvD, du hittar den under länkar. Sjukgymnaster och naprapater får in allt yngre patienter med ryggskott och diskbråck. De kan vara så unga som 12-13 år. Allt detta är nytt och det är kopplat till vårt nya levnadssätt med mycket stillasittande, ofta framför någon typ av skärm.
När man tränar är det inte bara kroppen som hålls i trim. Hjärnan producerar nya hjärnceller i området hippocampus som bland annat står för minne och inlärning.
Det finns en klar koppling mellan fysisk inaktivitet och störd sömn. Man behöver inte ägna sig åt någon avancerad form av idrott för att sova bättre, det räcker med att ta en promenad några gånger i veckan. Det verkar som att lågintensiv träning har den bästa effekten på sömnen. Att ta en promenad, simma i lagom tempo eller jogga kan ha en god effekt på både insomnandet och sömnen.
Helst ska man röra på sig varje dag för att kroppens muskler ska aktiveras. En annan stor vinst med motion är att man frisätter till exempel dopamin som gör att man mår bättre efteråt. Ett enkelt sätt är att ta vara på den så kallade vardagsmotionen. Ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan. Gå av en busshållplats för tidigt och få några extra minuters promenad, städa rummet till en bra låt eller hjälp till med disken och städningen hemma så får du lite extra fysisk aktivitet. 🙂
Kom ihåg att lagom är bäst. Överdriven träning ger motsatt effekt då på-knappen är intryckt för mycket. Tänk också på att inte träna för sent på kvällen. Kroppen och hjärnan behöver tid att varva ner innan du ska sova.