Ungdomar
Positiv eller negativ
Personer som sovit dåligt visade sig i en studie komma ihåg negativa och tråkiga saker bättre än positiva medan de som sovit tillräckligt lättare kom ihåg positiva och roliga saker. Det kanske kan förklara varför människor med sömnbrist har en mer negativ syn på saker, de ser glaset som halvtomt medan de som sovit tillräckligt ser det som halvfullt.
Orsaken bakom detta ligger troligen i var hjärnan väljer att bearbeta saker. Om det är känslomässigt negativa saker är det i amygdala bearbetningen sker medan behagliga och positiva saker även involverar hippocampus. Hippocamus verkar vara mer känslig för sömnbrist vilket gör att den funkar sämre om vi sovit dåligt. Vill du bli en mer positiv person bör du satsa på tillräckligt med sömn för att öka chansen till en hippocampus i gott skick och en positiv syn på livet 🙂 Både amygdala och hippocampus tillhör limbiska systemet.
Har man sovit tillräckligt kommer även samarbetet mellan pannlobens hjärnbark och amygdala att sätta starka känslomässiga intryck i större sammanhang där de kan tolkas, betraktas och analyseras av den kloka delen av hjärnan. På så sätt kan vi utifrån ett analytiskt perspektiv se saker för vad de verkligen är. Har man däremot sömnbrist verkar det som om amygdala kopplar ihop sig med hjärnstammen som reagerar utifrån instinkter. När kontakten mellan amygdala och hjärnstammen gjorts släpps noradrenalin ut vilket sätter igång kroppens stressystem. Sover man för lite under en längre tid kommer amygdala att koppla upp sig mot hjärnstammen oftare vilket gör att man hamnar i ångest- och stressberedskap allt oftare.
Det finns tydliga tecken på att sömnbrist under lång tid kan förvärra eller framkalla psykiska problem skriver Lisbeth Iglum Rönhovde i sin bok …och för några går det ofta fel! Om hjärnan, tonåringar och pedagogisk praktik.