Ungdomar
Nervsystemet
Centrala Nervsystemet eller CNS som det brukar förkortas är vad man kan kalla vår egen datacentral. CNS innefattar både hjärnan och ryggmärgen och där ingår det somatiska nervsystemet och det autonoma nervsystemet. Den somatiska delen står för det som är viljestyrt och inlärt hos oss, det vill säga allt det man kan bestämma sig för att göra som att gå eller klappa händerna. Eftersom hjärnan, efter att man lärt sig gå som barn, automatiserat vilka muskler som behöver aktiveras när man går gör man det utan att tänka. Man behöver inte ”säga till” fot- lår-och rumpmusklerna att ”nu ska jag gå”. Så även om det kan verka automatiskt att gå så är det ett inlärt beteende styrt av det somatiska nervsystemet.
Den autonoma delen sköter allt som behöver göras automatiskt och som är medfött, till exempel att andas, låta hjärtat slå, matsmältning, inre organ, blinkningar samt reglering av hormoner och signalsubstanser. Alla dessa saker är medfödda, det vill säga de har fungerat på samma sätt sedan födseln. På samma sätt som de gjort hos våra förfäder sedan urminnes tider. I den autonoma delen finns två parallella system och bara ett av dem kan vara igång i taget. Det ena (sympatiska nervsystemet) kan man kalla på-knappen. Det står för stressreaktionen, att varva upp och vara i beredskapsläge. Det andra (parasympatiska) kan man kalla av-knappen. Det står vila och återhämtning.
Vill du lära dig mer om nervsystemet kan du gå in på Sahlgrenska akademins uppslagsverk. Där finns en del om nervsystemet och en del om hjärnan. De har också en hjärnatlas där man kan se hjärnan från olika vinklar, inifrån och ut för att få grepp om var alla de olika delarna sitter.