Ungdomar

Hjärnvila

Amedia8Hjärnan behöver vila för att vi ska må bra och prestera bra. I dagens samhälle förväntas vi slå igång hjärnan när vi vaknar och sedan ha den i på-läge hela dagen. Vi hoppar från aktivitet till aktivitet, skola, träning, kompisar och så en massa mobil- och datoranvändning där emellan. Att inte låta hjärnan få vila och återhämtning av tillräckligt mycket sömn på natten och pauser under dagen kommer att påverka oss negativt. Att ständigt vara igång gör att vi inte kan prestera som vi vill eller borde. Det i sig skapar stress vilket i sin tur påverkar både vårt beslutsfattande och vårt immunförsvar.

När man hamnar i en obalans mellan av- och påläge styrs man av sina impulser och blir mer benägen att ta till snabba belöningar. Vår förmåga att använda pannloben och tänka kritiskt och se saker i större sammanhang försämras. En sådan snabb belöning är att kolla mejl, sociala medier eller youtube-klipp. Det är därför man så lätt fastnar i sånt när man egentligen borde göra läxorna eller plugga till ett prov.

Att ständigt vara aktiv och på gång gör att vår förmåga att växla mellan vila/återhämtning och aktivitet förloras och det påverkar vårt immunförsvar på ett negativt sätt och det kan leda till sjukdom  på grund av  en ökad inflammation i kroppen.

Här finns som tur är en enkel lösning – vila och återhämtning. Att se till att få tillräckligt med sömn under natten. För tonåringar innebär det minst 8-9 timmar per natt. Att se till att ta korta pauser i skolarbetet och läxläsningen. Optimalt för hjärnan är att jobba i ca 25 minuter och sedan pausa i 5 minuter. Använd så kallad Pomodor, en app som är en timer inställd på 25-5. Den hjälper till att hålla reda på när det är dags för paus. Prata med lärarna på skolan om att de ska lägga in bensträckare och pausövningar. De hittar tips på sådana på unglivsstil.se/skolor/. Tipsa dem om att gå in där och få förslag på hur de kan hjälpa er att prestera optimalt i skolan.

Återhämtning är att göra något annat med kroppen och hjärnan. Om man suttit stilla i skolan framför dator eller surfplatta är det inte bra att gå hem och sätta sig framför dator, mobil eller TV. Hitta på något som aktiverar kroppen och låter hjärnan gå sin egen väg. Det kan vara organiserad träning men det räcker alldeles utmärkt med att gå en promenad. Kroppen får röra på sig och du får en chans att låta tankarna vandra när hjärnan är fri från skärmar. Hushållsarbete, gräsklippning och utelek är utmärkta saker att göra för att få återhämtning från stillasittande och skärmtid. Har ni däremot haft friluftsdag i skolan med mycket fysisk aktivitet och inga skärmar kan det vara skönt att sätta sig i soffan och slötitta på TV eller lägga sig i sängen med datorn och spela datorspel eller bara planlöst surfa en stund 🙂

Läs mer om dagens överbelastade hjärna i artikeln Åk på braincamp istället för bootcamp skriven av hjärnforskare Katarina Gospic. du hittar den under föräldrar/länkar/

I artikeln Hjärntrötta blir hjälpta av internetkurs kan man läsa om hur deltagarna i en studie vid Sahlgrenska akademin blev mindre trötta, gladare och mer tillfreds med livet genom att delta i en internetbaserat kurs i mindfullness. Du hittar artikeln här under rubriken övrigt.