Ungdomar

Bukhjärnan

Känslor, beslut och handlingar styrs inte bara av hjärnan, magen är också inblandad. I magen har vi ett andra nervsystem som består av över 100 miljoner neuroner. Enteriska nervsystemet (ENS) eller bukhjärnan som det också kallas är en del av perifera nervsystemet och finns i matstrupen, magsäckens och tarmrörets vägg.

Bukhjärnan kontrollerar matsmältningen men den skickar också information till hjärnan. Eftersom ätandet kan vara farligt behövs en egen hjärnan i magen som till exempel kan utlösa diarré eller varna hjärnan som då utlöser kräkningar.

Känslor är en fråga om hur mycket eller lite vi har av olika hormoner och signalsubstanser. Har vi mycket av våra så kallade må-bra-hormoner mår vi mycket bra, har vi bara lite mår vi också bara lite bra. Det är inte bara hjärnan som producerar hormoner och signalsubstanser, även bukhjärnan bidrar till tillgången på dessa. Bukhjärnan producerar lika mycket dopamin som hjärnan gör och så mycket som 95% av serotoninet finns i maghjärnan.

När det pirrar i magen är det blodet som leds bort från magen för att istället se till att musklerna blir blodfyllda när vi gör oss beredda att slåss mot eller fly från fiender; en av de saker som sker när vi hamnar i stressberedskap. Det är i och för sig hjärnan som skickar signalen om fara och ser till att vi hamnar i beredskapsläge, på-knapp men det gör också att magen producerar mer ghrelin, ett hormon som gör oss mer hungriga men som också minskar oro och depression.

Om vår bukhjärna inte är frisk kommer vi att få mer än bara problem med matsmältningen. I djurförsök har man sett att råttor som får magproblem blir mer deprimerade och blir mer oroliga än andra råttor och att det fortsätter även efter att magen är bra. Det finns forskare som menar att extrem stress eller magproblem under tidig barndom kan orsaka tjocktarmsbesvär, IBS eller kronisk magsmärta med diarré och förstoppning vilket ofta leder till depression. Pankaj Pasricha, forskare vid The Hopkins center for neurogastoenterology i Baltimore, Maryland, USA, menar att det finns en koppling mellan sjukdomar som alzheimers, parkinson och autism och att dessa sjukdomar spridits via vagusnerven från inälvorna till hjärnan.