Ungdomar

Hjärnan

Vet du att hjärna faktiskt kan liknas vid en dator? Här kan du läsa mer om hur hjärnan jobbar och varför det är bra att lära sig saker när man är ung.

Hjärnan är fantastisk. Den kan förändras, anpassa sig, lära om och lära nytt genom hela livet. Om man bara förstår hur den jobbar så kan man utnyttja det till att ändra oönskade beteenden, lära sig nya saker, göra kloka val, stressa ner och sova gott!

Människans hjärna ser inte mycket ut för världen. Den är ljust rosa, kletig och ser ut som en valnöt, inte mer än två knutna nävar stor. Hjärnan kan jämföras med en dator. De har båda nätverk av förbindelser och den inmatade informationen kommer ut i form av ett resultat av något slag. Det som skiljer hjärnan och datorn åt är att om man matar in samma

information i ett antal datorer så får man samma resultat. Samma input ger samma resultat gång på gång.

Det man däremot kan vara helt säker på när det gäller den mänskliga hjärnan är att man får olika resultat från samma information som matas in i olika hjärnor. Lika säkert är att man av samma input i samma hjärna får samma output. Det vill säga att vi tenderar att göra på samma sätt varje gång, vare sig det gynnar oss eller inte. Hjärnan älskar vanor. Att göra som vi alltid gjort är en stark drift hos oss.

Tonårshjärnan genomgår stora förändringar. De kopplingar (synapser) som inte används försvinner och kommunikationen mellan olika delar av hjärnan blir effektivare. Det är därför bra om man som ung exponeras för nya intryck som stimulerar till att upptäcka nya saker som till exempel idrott, litteratur och musik. Under puberteten har man som allra flest kopplingar. En nervcell hos en 11-åring kan ha kontakt med cirka 15 000 andra nervceller. I 40-årsåldern är bara ungefär 4000 kopplingar kvar. Under tonåren försvinner flest kopplingar. De nervcellskopplingar som man inte använder kommer att försvinna. Så passa på att lära dig alla fågelarter, spela gitarr eller basket, räkna algebra, eller lär dig alla Lady GaGas låttexter utantill innan kopplingarna försvinner. Man kan lära sig nya saker hela livet men det blir svårare och tar längre tid ju äldre man blir.

Vill du lära dig mer om nervsystemet kan du gå in på Sahlgrenska akademins uppslagsverk. Där finns en del om nervsystemet och en del om hjärnan. De har också en hjärnatlas där man kan se hjärnan från olika vinklar, inifrån och ut för att få grepp om var alla de olika delarna sitter.