Ungdomar

Hjärnans utveckling

risktagareVisste du att hjärnan inte är färdigutvecklad förrän man är i 25-årsåldern? Läs mer om det och om multitasking verkligen funkar.

Bakom pannbenet sitter pannloben vilken är den senast utvecklade delen av människans hjärna. Det är där omdömet sitter. Hjärnan har utvecklats genom att lägga till nya delar allt eftersom vi har behövt dem för att anpassa oss och överleva. Från den första hjärnan, som utvecklades för 250 miljoner år sedan, har det nya sedan lagts till det gamla, från nacken och framåt och pannloben är den senast utvecklade delen. Vi har alltså kvar allting, från de allra äldsta och enklaste delarna till den senaste utvecklade, pannloben. Det är den senast utvecklade delen av hjärnan hos människosläktet och det är också pannloben som utvecklas sist hos oss som individer. Den anses av de flesta forskare vara fullt utvecklad först vid ungefär 25-års ålder, en del vill sträcka sig så långt som till 30 år.

Pannloben, hjärnans beslutsfattarcentrum som ibland också kallas för frontalloben, styr över impulskontroll, planering, omdöme samt verkställande av planer. Det är pannloben som skiljer oss från djuren och gör oss civiliserade. Den samordnar också andra delar av hjärnan. Efter att ha undersökt hur den normala tonårshjärnan utvecklas har forskare kommit fram till att pannloben mognar långsamt. Förmågan till framtidsplanering, överblick, sållande av intryck och riskbedömning är alltså inte fullt utvecklad hos tonåringar. Det är skälet till att ungdomar har svårare än vuxna att se framåt och att de ofta tar onödigt stora risker. Det kan förklara varför unga provar droger eller har oskyddat sex trots att de vet att det är förknippat med stora risker.

Man har också gjort mätningar på ungdomar och sett att uppgifter som är förknippade med större belöning utlöser en överdrivet positiv reaktion i hjärnans belöningscentrum. Om man har ett överaktivt belöningscentrum kombinerat med en icke fullständigt utvecklad pannlob så riskerar man att ta större risker när det gäller att söka njutning. Man har också lättare att fastna för snabba belöningar än att ägna sig åt sådant som ger njutning och belöning på längre sikt.

Man tror att den här osynkade utvecklingen av hjärnan beror på att ungdomar förr skulle ha modet att lämna sin familj och sin by för att hitta en partner och börja sitt eget liv. Hade pannloben varit fullt utvecklad hade nog ungdomarna blivit kvar hemma i trygghet hos mamma och pappa.

Den översvämmade hjärnan är titeln på en bok av Torkel Klingberg. Han beskriver  i boken hur vi fortfarande begränsas av vår gamla hjärna  i dagens moderna samhälle. Även om det hänt massor sedan den första hjärnan började utvecklas går det otroligt långsamt för hjärnan att anpassa sig efter nya saker. Den hjärna vi har idag är nästan identisk med den som våra förfäder Cro Magnon-människan hade. De levde för ca 40 000 år sedan men ändå har inte mycket hänt i hjärnan sedan dess. Vårt arbetsminne är det samma som hos våra gamla släktingar. En Cro Magnon-människa träffade mellan 50 och 150 människor per år. Kanske är vår hjärnan ännu inte anpassad för fler möten än så. I så fall är det lätt att förstå varför man ibland kan känna sig överväldigad och överhettad i dagens samhälle.

Många ungdomar, och vuxna för den delen. anser sig anpassade till den nya tekniken och tror att de kan ägna sig åt multitasking, det vill säga att göra flera saker samtidigt. Oftast handlar det om att ha tillgång till uppkoppling samtidigt som man ska göra skolarbete. Med samma arbetsminnes- kapacitet som våra förfäder som levde i grottor och jagade på savannen säger det sig självt att det inte går. Det finns forskare som säger att det kommer att ta 1000 generationer till innan vi kan börja multitaska.

Den översvämmade hjärnan är titeln på en bok av Torkel Klingberg. Han beskriver hur vi fortfarande begränsas av vår gamla hjärna  i dagens moderna samhälle.