Föräldrar

Nattmat

En störd dygnsrytm innebär ofta att man tappar ork och energi. Kroppen är inställd på att öka ämnesomsättningen under dagtid och att sänka den under kvällen och natten. Det är därför man lättare lägger på sig extra kilon om man äter på kvällen och natten.

Många ungdomar vänder på dygnet vilket innebär att de äter senare. Frukosten kanske till och med hamnar på eftermiddagen på lördagar och söndagar vilket då förskjuter alla övriga mål. Den mat man äter på kvällen och natten kommer att resultera i ökade halter av blodfetter i kroppen. Det kan leda till ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar och diabetes eftersom blodsockret går upp mer på natten än vad det skulle gjort av samma mat under dagen. Så äter man en bulle på natten ger den högre blodsocker än samma bulle skulle ha gjort om man ätit den på dagen.

Ni minns säkert kroppsklockan och att det är viktigt att den håller tiden. Man kan säga att kroppsklockan egentligen är flera klockor i olika rum i ett hus. En överordnad klocka som styrs av ljus och mörker (supra-chiasmatiska kärnan i hypotalamus) och ett antal klockgener som styrs av när vi äter. (perifiera tidsoscilltorer). Om klockorna i huset visar olika tider blir Läs mer…