Föräldrar

Frukost

Personer som äter frukost blir mindre hungriga och det gör att de äter mindre totalt sätt. Frukostätare väger ofta mindre än de som hoppar över frukosten.

Om man inte äter frukost eller äter för lite kommer kroppen att köra igång sitt nödsystem. Det gör den för att kolhydratreserven är slut i levern och då börjar kroppen bryta ner proteiner i musklerna till blodsocker så att hjärnan kan få energi. När man inte äter frukost ställer kroppen in sig på dåliga tider och då gör den allt för att lagra fett och den gör oss dessutom mer sugna på socker och fett.

När man vaknar på morgonen är alla förråd tömda och kroppen och hjärnan är inställda på att leta efter mat efter att ha jobbat hårt under natten med tillväxt, utrensning och annat.  För att man ska kunna förbränna den mat som man ska äta till frukost frisätts insulin (hormon). Om man inte äter någon frukost eller äter för lite sätter kroppen igång sitt nödsystem för att ge hjärnan energi. Den börjar då att bryta ner protein i musklerna och omvandlar det till blodsocker så att hjärnan ska kunna jobba. Hjärnan ställer in sig på svåra tider när den inte får frukost och det betyder att kroppen kommer att lagra det man sedan får i sig som fett. Att inte äta frukost gör att sockersuget och suget efter fet mat blir större. Frukosten har alltså inte bara betydelse för hungern utan den har effekt på resten av dagen.

Att gå till skolan utan att ha ätit frukost innebär att hjärnan börjar ta över besluten kring valet av vad man stoppar i dig. En hjärna som inte fått frukost kommer att styra mot

Läs mer…