Föräldrar

Vända på dygnet

De flesta ungdomar som vänt på sov- och mattider kan få ordning på kroppsklockan igen. Det finns dock några, ca 5% som lider av så kallad försenad sömnfas (delayed sleep phase syndrome, DSPS). Du kan läsa mer om det längre ner.

Långt fler ungdomar än 5% upplever att de inte är trötta på kvällen och har en förskjuten dygnsrytm. Detta kan oftast hållas i schack genom rutiner. Många ungdomar som sovit för lite under natten somnar när de kommer hem från skolan. De kan vara allt mellan en tupplur på 15 minuter till ett par timmars sömn. Sömn måste summeras över dygnet och har man sovit ett par timmar mellan 16 och 18 på kvällen så har man stulit sovtid från nattsömnen och det kommer att dröja innan man blir trött. Att känna sig trött på kvällen har att göra med sömnhormonet melatonin. Melatoninet styrs av ljus och mörker. Det börjar öka på eftermiddagen för att man ska vara trött på kvällen. Sitter man framför TV:n eller dataskärmen utsätts man för blått ljus som kan lura hjärnan att tro att det fortfarande är dag och därför kommer inte produktionen av melatonin igång som den ska.

En annan faktor som är viktig för att kunna sova är att ämnesomsättningen i hjärnan är låg. På dagen är hjärnan igång och aktiv och ämnesomsättningen är då hög. På kvällen och natten sänks ämnesomsättningen förutsatt att man inte aktiverar hjärnan. Sitter man vid dator eller mobil så hålls ämnesomsättningen uppe och man känner sig inte trött och kan ha svårt att somna. Hjärnan behöver ungefär två timmar för att sänka ämnesomsättningen. När den är på rätt nivå för sömn tar det ca 10 minuter att somna in. Lägger man sig med hög ämnesomsättning riskerar man att ligga och vända och vrida på sig eller stirra i taket och undrar varför man inte kan somna.

DSPS

De orsaker som diskuteras när det gäller DSPS är rubbningar i kroppsklockan (den cirkadiska rytmen) eller obalans i t ex hormonproduktion, ämnesomsättning och

Läs mer…