Föräldrar

Föräldraskap

Ett sätt att visa omtanke om våra barn är att göra dem besvikna. Att säga nej till saker de vill ha eller göra är inte alltid roligt men ibland helt nödvändigt. Helst vill man ju att de ska tycka att man är en schyst förälder. Så länge våra barns hjärnor är under uppbyggnad behöver vi vara föräldrar och fatta beslut, även om det ibland resulterar i både och smällande i dörrar, gråt och skrik Läs mer om hjärnans utveckling och förmåga till beslutsfattande.

Att låta barn fatta beslut och göra val kan faktiskt vara att göra dem en björntjänst. Allt för många valmöjligheter kan vara stressande för barnen. Allt från att välja kläder på

morgonen eller vad som ska serveras till middag till att själv bestämma över sin läggtid. Valen är många och de blir allt fler. Kanske skulle vi hjälpa barnen genom att ta tillbaka fler beslut

Aktuelltredaktionen intervjuade 12-åringar och föräldrar i ett inslag under hösten 2012. Där uppgav majoriteten av barnen att de själva bestämde över sina läggtider. Man hade kunnat hoppas att föräldrarna skulle dementerat det men så var inte fallet. De bekräftade vad 12-åringarna sa. Arne Lowden, sömnforskare säger att sömnproblem grundas i 10-årsåldern. Så länge barn och unga inte själva kan se till att få så mycket sömn som de behöver bör ansvaret för läggtiderna tas av föräldrarna.

Nu måste vi föräldrar skärpa oss skriver Karin Nilsson. Hon tar upp konsekvenserna av att överaktivera barnen och inte lära dem om vikten av respekt. Läs hela artikeln under länkar.

När vi inte låter våra barn vara delaktiga i det dagliga sysslorna i hemmet utesluter vi dem. Vi tänker att vi gör dem en tjänst eller så orkar vi inte tjata men barn mår bra av att ta ansvar när det gäller hushållssysslor. I artikeln Säga nej är också omtanke kan du läsa mer.

Ge barnen och ungdomarna tid för tillräckligt mycket sömn. Ibland bidrar vi föräldrar till våra barns sömnbrist. Genom att tillåta dem att ha sena aktiviteter flera gånger i veckan minskar tiden som hade kunnat läggas på sömn. Att ha aktiviteter är viktigt, både mentalt, socialt och fysiskt. Se till att det blir balans bara så att inte sömnskulden blir för stor. Se också sömntips om hur man kan snabba på återhämtningen efter sen träning.

Våra egna vanor kan också ställa till det. Efter att ha hämtat barnen ska man laga middag och äta. Efter att köket är återställt är det läxor och kanske någon fritidsaktivitet. Efter allt det vill man ju som förälder ha lite egentid med sitt barn. Klockan kan hinna bli både åtta, nio och tio innan man fått barnen i säng. Titta på sömnbehov för att se hur mycket sömn barnen behöver i olika åldrar. Är ni i närheten eller behöver ni göra förändringar i er familj?

Att vara uppe längre på helger kan vara frestande både för barnen och föräldrarna. Barnen känner sig lite stora och det är mysigt att sitta med äldre syskon och de vuxna i soffan och titta på TV. Föräldrarna kanske hoppas på en sovmorgon för egen del som resultat av senare läggtid. Kroppsklockan vill ha rutiner, det vill säga samma tid för sömn och matintag oavsett om det är vardag eller helg. Hjälp era barn att hålla klockan genom att förklara för dem hur det funkar och genom att hålla rutinerna åt dem. På så sätt hjälper ni dem till god hälsa både på kort och lång sikt.