Föräldrar

TIPS

Varaktig förändring kan man uppnå genom kunskap, viljan att ha det på ett annat sätt samt utifrån överenskommelser och gemensamt fattade beslut i familjen. Diskussioner och samtal är bäst att ha när alla parter är lugna och garanterat använder pannloben, den kloka delen av hjärnan. När man har kunskap och förståelse för hur det funkar i kroppen och hjärnan kan man fatta kloka beslut gällande sin livsstil. Börja när barnen är små och gör det till en naturlig del av vardagen att sluta överenskommelser och besluta om rutiner för er familj. Det är lättare att fortsätta goda vanor än att försöka återinföra dem när man släppt efter och ungdomarna redan har etablerat sina (o)vanor. Man är inte alltid så poppis som förälder, att visa omtanke om sina barn är att ibland göra dem besvikna.

En bra utgångspunkt är att vill man ha det på ett annat sätt i morgon måste man göra något annat idag än vad man gjorde igår. Annars sitter man kvar i gamla invanda spår. Det är viktigt att vi vuxna rannsakar oss själva först så vi kan föregå med gott exempel. De gör ju som vi gör, inte som vi säger 🙂

Res på dig!

Det är lätt att bli sittande. Res på dig en gång i halvtimmen och sträck på dig, gå ett par varv och få tillbaka lite cirkulation i rygg, nacke och axlar. I en studie av närmare 5000 personer

kunde man se att de som reste sig var trettionde minut hade lägre blodsockervärden och blodfetter. Deras midja var också fyra centimeter smalare än de som satt stilla timme efter timme. Använd Pomodoro, en app som talar om när det är dags att resa på sig och ta en paus så kommer du ihåg när du ska upp och röra dig.

Smartphones ökar stressen är ett inslag från Sveriges Radio om hur ständig uppkoppling och att vara tillgänglig leder till stress och i förlängningen till utbrändhet.

Checklistor

Här finns två checklistor, en för dataspel/surfande och en för mobilanvändning. Genom att kryssa för de påståenden som passar in kan man få en bild av hur ens medievanor faktiskt ser ut. Kanske är det så att mobilen har kontrollen och inte du eller ditt barn. Det är viktigt att man är ärlig mot sig själv när man går igenom listan och kryssar i det som stämmer in. Kanske kan man se att det börjar bli lite för mycket dator- eller mobilanvändning. Klicka på listorna så kan du skriva ut dem eller bara titta på påståendena och skriva ner vad som stämmer in på dig.

Ta tillbaka tiden

Det är mycket vi missar när vi sitter framför våra skärmar. Här finns tips på hur ni kan lägga tillbaka saker i ert liv som minskat eller försvunnit när medieanvändningen ökat.Här finns en lista där man kan fylla i hur mycket tid man vill lägga på olika saker. och du kan läsa om hur Alex och hans mamma fyllt i listan och hur de resonerar. Här kan man också läsa om hur Alex och hans mamma gör för att ta tillbaka tid från dataspelande och lägga på sömn, måltider, umgänge mm.

Ta tillbaka tiden

Eget ansvar

Det är viktigt att man som tonåring får vara i fred med sin dator och/eller mobil. De kan känna sig jagade när vi som föräldrar tjatar om att de ska stänga av och att de bör gå ut och få frisk luft istället. Kom överens om hur mycket tid de får sitta med sin dator och/eller sin mobil och låt dem ta ansvar över den tiden. Det är superviktigt att man då som förälder respekterar den tiden. Den tiden ska de få lov att vara ostörda. När de fått sin tilldelade tid lämnar man över ansvaret för att de håller den på dem själva. Om de går över tiden med 10 minuter en dag minskas dagen efter med det dubbla, dvs de förlorar 20 minuter den dagen. Drar de över med mer än en kvart under hela veckan minskar nästa veckas tid med det tredubbla, dvs de missar 45 minuter den veckan. Det här systemet brukar hjälpa dem att hålla tiden.

Familjens skärmrutiner

När man som förälder ojar sig över sina barns skärmtid är det bra att börja med sig själv. Hur mycket sitter jag vid dator och/eller mobil? Är den alltid framme, tar jag ett samtal om det
ringer mitt i middagen, lyfter jag blicken från skärmen när barnen kommer in i rummet? Är det kanske så att hela familjen sitter i TV-soffan med varsin skärm och fokus på helt annat håll och ingen verkar intresserad av fredagsunderhållningen på TV?

Samla till ett familjeråd om medieanvändning i familjen. Bestäm tillsammans i familjen vilka regler som ska gälla för dator, surfplatta och mobil. De flesta föräldrar blir förvånade över att barnen faktiskt driver på och till och med säger saker som ”Pappa du borde verkligen minska ner på mobilanvändandet, du sitter ju med den jämt.” Eller “Mamma, du är ju helt fast i Word Feud.” Gör upp era regler. Hur mycket skärmtid per dag får man, kan man svara/kolla mobilen vid matbordet, ska man lämna in mobilen till föräldrarna en viss tid etc. Ta upp alla frågor och tankar kring medieanvändning och kom överens om er lista på skärmrutiner. Tänk på att förklara saker som hur mycket sömn man behöver samt hur mycket tid hjärnan vill ha för att varva ner så att barnen förstår varför ni behöver begränsa skärmanvändandet och att en viss tid behöver modemet eller mobilerna stängas av.

Teater

Ibland kan det vara bra att se sig själv utifrån för att verkligen se vad man gör. Ett sätt att hjälpa sina barn med det kan vara att spela upp scener av familjens medietid.  Alla i familjen får spela någon annan familjemedlem och spela upp en scen som de tycker är typisk för personen. Dottern i familjen kanske spelar mamman som sitter med Facebook eller wordfeud och bara mumlar när barnet ställer en fråga. Pappan kanske spelar sonen som sitter fastnaglad framför dataskärmen med gamnacke intensivt knattrande på tangenterna. Det kan bli lite roliga scener som man kan skratta åt för att sedan hitta vägar fram till ett annat förhållningssätt. Vill man inte spela teater kan man använda mobilen och filma en snutt för att sedan visa upp hur det faktiskt ser ut. Se till bara att det sker med glimten i ögat och ett leende på läpparna så att det inte känns hotfullt för den eller dem som utsätts.

Dagbok

Ett annat sätt är att man för en dator/mobildagbok. Där skriver man i all tid man sitter vid dator och/eller mobil samt vad man gör, skolarbete, planlöst surfande, chattande eller spel. Det är bra att få en tydlig bild av hur det verkligen ser ut. När man börjar lägga ihop tiden brukar det bli tydligt att några av timmarna bör gå tillbaka till det de tagits ifrån så som till exempel sömn, äta i lugn och ro, träning, umgänge IRL, utevistelse eller läxor. Har man väl fått koll på hur mycket tid som faktiskt läggs på att sitta framför skärmen är nästa steg att ta tillbaka tiden.

Föräldrakoll

Att hålla koll på barnens datortid är inte så lätt när man till exempel är på jobbet men det finns hjälpmedel. I PC för alla har Anders Reuterswärd skrivit om hur man som förälder kan få kontroll över barnens datortid. Har man “hackers” i familjen och har svårt att hålla dem från datorn kan man behöva ta till mer drastiska åtgärder. En router i ett låst skåp kan vara en lösning och är de så raffinerade så bör man kontakta expert.

Appar

Playtimer är app från UNICEF som hjälper föräldrarna att öka fokus på sina barn. Den kan naturligtvis användas på andra än barnen. När du vill fokusera på din partner, din vän eller väninna eller på jobbet. Ett bra sätt att påminna sig själv om att det är lätt att tappa fokus och samtidigt få koll på hur ofta man faktiskt kollar sin mobil. Kanske kan det bli en väckarklocka.

CVS eller Computer Vision Syndrome som det heter kan ge torra ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk. Här är tips på vad man kan göra om känner att man drabbats av CVS