Föräldrar

Strålning

Strålning

I en studie som genomfördes på uppdrag av mobilindustrin visade det sig att mobilstrålningen påverkar den delen av sömnen som är viktigast för återhämtningen, nämligen djupsömnen. Även mobilstrålning under de rekommenderade gränsvärdena satte igång hjärnans stressaktiveringssystem och det gjorde det svårare att varva ner. Det tog också längre tid för försökspersonerna att somna in och de fick mer huvudvärk. ”Studien visar att mobilstrålning har mätbara effekter på hjärnan” säger Bengt Arnetz, professor vid Uppsala Universitet.

Det finns olika syn på hur vi påverkas av strålningen från våra mobiler.  Strålsäkerhetsmyndigheten anser inte att det finns stöd i forskningen för att avråda från mobilanvändning. De anser ändock att man ska vida viss försiktighet när man använder mobilen. De rekommenderar att man använder handsfree och håller ut mobilen från kroppen när man pratar. Särskilt

gäller det för barn och ungdomar som kommer att använda mobilen under längre tid än dagens vuxna. De skriver också på sin sida att det så kallade INTERPHONE-projektet antyder att det kan finnas en något ökad risk för tumör på hörselnerven vid långvarig användning av mobiltelefon.

Strålskyddsstiftelsen arbetar med att informera om hälsorisker med strålning utifrån Europarådets rekommendation att informera brett om riskerna med strålning. De ser fler risker med strålningen och de har bland annat gett ut skriften Uppkopplade Barn.

Vilken sida som har rätt får framtiden utvisa men det vi vet är att en hjärna som växer och utvecklas är extra känslig.