Föräldrar
Nya symptom
Den ökade användningen av datorer, surfplattor och mobiler har fört med sig nya symptom. SMS-tumme, paddnacke och CVS är något som först nyligen dykt upp i artiklar. Konsekvenserna av vårt nya mer stillasittande liv börjar nu synas.
SMS-tumme var det som kom först och något som många ungdomar känt av då tummen gått varm över den smarta telefonens knappsats.
Paddnacken kom strax efter att försäljningen av surfplattor tagit fart. Man behöver inte ha särskilt stor fantasi för att föreställa sig hur ryggraden kröks vid nackkotorna när man hänger över sin padda. En alldeles onaturlig ställning för ryggraden som ska ha en mjuk innåtböj vid nacken.
Hos optikerna söker nu fler och fler barn och unga för ögonbesvär och huvudvärk efter att ha suttit för länge vid en liten skärm. Irriterade och trötta ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk är symptomen på det som nu fått namnet CVS, Computer Vision Syndrome. Läs en artikeln om det från SvD, du hittar den under länkar.
I en studie från den amerikanska branschorganisationen för optik, the Vision Council, ser man 20-30-åringar med synproblem som tidigare förknippades med 70-åringar. Suddig syn, svårigheter att hitta synskärpa och ryckningar i ögonen är några av de symtom som visar sig hos unga med mycket skärmtid. Rekommendationen är att ta en paus var 20:e minut för att låta ciliärmuskeln vila en stund. Ciliarmuskeln är den muskel som håller linsen på plats och reglerar formen på linsen. När man fokuserar på något på nära håll spänns muskeln för att linsen ska bukta ut. När vi tittar för länge på nära håll överansträngs muskeln. Läs mer om studien i artikeln Så åldras synen av våra skärmar.
I en amerikansk studie kom man fram till att vi sitter framför, eller rättare sagt över, våra skärmar i snitt 2-4 timmar per dag. För unga personer blir det nog till och med fler timmar än så. När vi håller nacken böjd i en vinkel på 60 grader motsvaras det trycket vikten av 27 kilo. Den kan vi klara en kort stund men vid längre belastning får vi ont och det kan vara skadligt för oss. Fysioterapeut Mia Flygar Lechner säger att hon tycker sig se allt yngre patienter vilket hon tror beror på det ökande användandet av mobiler och paddor. Det enda som hjälper mot framtida skador av sådan belastning är att minska tiden vid padda och mobil. Läs mer i artikeln Ont i nacken? Böj dig inte för mobilen. Den är publicerad på www.arbetarskydd.se där du också kan läsa om 5 smarta övningar som räddar nacken.