Föräldrar
Rekommendationer
Livsmedelsverkets Nordiska näringsrekommendationer 2012 använder grönt, gult och rött ljus för olika livsmedel. De som fått grönt ljus ska man äta mer av, de med gult ljus byter man ut och de med rött ljus bör man begränsa. Här är deras rekommendation:
Grönt ljus = ät mer av
- Grönsaker
- Baljväxter
- Frukt och bär
- Fisk och skaldjur
- Nötter och frön (endast begränsade mängder av nötter då de är mycket energirika)
Gult ljus = byt ut
- Spannmålsprodukter av siktat vitt mjöl byt mot spannmålsprodukter av fullkorn
- Smör och smörbaserade matfetter byt mot vegetabiliska oljor och oljebaserade matfetter.
- Feta mejeriprodukter byt mot magra mejeriprodukter
Rött ljus = begränsa
- Charkprodukter, rött kött
- Drycker med tillsatt socker
- Salt
- Alkohol
Läs mer om näringsrekommendationerna här.
En studie från Kanada visar att ungdomar mellan 14 och 24 får bättre kostvanor när de äter tillsammans med sin familj. Nyttigare att äta tillsammans. SR 26/11 2018.