I skolan

Digitala verktyg

Att använda sig av digitala verktyg i skolan är för en del en självklarhet medan andra känner sig lite skrämda av att inte behärska den nya tekniken. Här kommer några tips för er nybörjare därute. Ett verktyg som är enkelt att komma igång med är Kahoot.it. Det är ett sätt att göra enkla quiz om olika ämnen, för utvärderingar eller för att kolla läget. Du kan börja med att testa ett quiz som Ung Livsstil har skapat om just livsstil. Börja med att skapa ett login på  skapa login kahoot och följ sedan instruktionen nedan för att komma åt Ung Livsstils Livsstils-quiz. Längre ner hittar du en mycket informativ film om hur man använder bl a Kahoot.

Livsstils-quiz 

Vill ni göra en enkel koll av era elevers livsstil kan ni använda er av ett quiz som finns på Kahoot.it.  Du behöver en dator/surfplatta som är kopplad till en projektor och eleverna behöver varsin dator, surfplatta eller mobil. Logga in på kahoot.it på en dator som är uppkopplad till en projektor och tryck på play och sedan start now. Tilldela eleverna ett alias så att de kan svara anonymt på frågorna. Berätta för dem att svaren kommer att visas som correct respektive incorrect och att det endast är för att förenkla sammanställningen för den som utför undersökningen. Eleverna loggar in på kahoot.it och skriver in sitt alias. Du ser en en 5- eller 6-siffrig kod, en så kallad game-pin som du ber att eleverna skriver in för att komma till spelet.  Alla alias ploppar nu upp på skärmen ett efter ett. Kolla av att alla är med innan du trycker på play. De har 20 sekunder på sig att svara på varje fråga sedan går det vidare till nästa. När alla har svarat på alla frågor

trycker du på download results och får då en exell-fil med allas svar. Du kan nu enkelt kolla igenom och se vad respektive elev svarat. De svar som är röda är de som behöver tittas närmare på då de svaren tyder på bristande livsstil medan de gröna är inom ok-zonen.

Vill du se hur man kan använda både Kahoot och andra digitala verktyg i skolan finns här en mycket informativ film från UR.se. Det är Ma/No-läraren Camilla Askebäck Diaz som på ett mycket informativt och enkelt sätt berättar om hur man kan ta in it-tekniken i klassrummet. digitala verktyg i skolan. Hon har också en blogg som heter Livets glada pussel där hon delar med sig av många digitala verktyg som kan förenkla och underlätta undervisningen.