Livsstilsmaterial

Föreläsningar/utbildning

Föreläsningar

Vi erbjuder föreläsningar för föräldrar och vårdnadshavare. Dessa innehåller fakta om grundläggande behov samt tips till föräldrar för att kunna hjälpa sina barn till goda livsstilsvanor. I föräldraföreläsningen tar vi upp vikten av att ge barnen mycket tid för umgänge då det bidrar till hjärnans utveckling.Det tas upp under föreläsningarna är bl a:

  • Hur mycket sömn barnen behöver i förskoleåldern, varför de behöver den samt konsekvenserna om de inte får den.
  • Vad som är lagom skärmtid för förskolebarn samt konsekvenser vid för mycket skärmtid
  • Det blir en del om hur hjärnans utveckling ser ut hos barn och unga och vad som lägger grunden för att barn har fysisk och psykisk hälsa samt fungerar i sociala sammanhang.
Både under föreläsningen och efter finns tid för frågor. Man kan även lägga in tid för diskussioner om så önskas.

Utbildning

Åke Pålshammar, neuropsykolog och senioruniversiteteslektor vid Uppsala universitet, vidareutbildar personal. Han går igenom det lilla barnets behov samt varför det är så viktigt att dessa behov möts. I personalutbildningen kommer vi även in på utvecklingspsykologi och går djupare in på hjärnans utveckling mellan 1 och 6 år. Ett av ämnena Åke tar upp är anknytning. Se längre ner vad Åke säger om just anknytning.

För att diskutera upplägg och få pris på föreläsningar och/eller utbildning, kontakta info@unglivsstil.se 

Anknytning

Ett litet barn behöver omsorg för att utvecklas. Föräldrarna och vårdnadshavarna är de som i första hand, med sin tid och närhet till barnet, är bäst rustade att ge barnet den känslomässiga grund och omsorg barnet behöver.

Genom den omsorgen skapas goda erfarenheter och en gryende känsla av tillit skapas i barnets hjärna. Den tilliten som grundkänsla kallas ofta trygg anknytning och den innefattar även andra beteenden som växer fram som ett resultat av den trygga anknytningen. Under det första halvåret/året förstärks denna känsla hos barnet. Beteenden som att välja ut en viss person för tröst, blöjbyte, matning etc växer fram. Tillit till att den vuxne finns där för det lilla hjälplösa barnet, som omöjligt klarar sig utan den, är nödvändigt och det är grunden för trygg anknytning.

Föräldrar behöver veta vilka faktorer som ger barnet en tillitsfull och trygg anknytning så att de kan ge barnet den rätta starten i livet. Varje barn behöver tidigt i livet möta en person eller ett litet antal människor som försöker förstå barnets behov så att inte frustration och obehag i onödan uppstår. Negativa känslorna ger ofta upphov till att stresshormonet kortisol utsöndras. Det hormonet kan i stora doser skada barnets hjärna och minska möjligheterna att barnet når sin fulla potential.

Den sociala samvaron och kontakten är avgörande för att bygga upp en trygg anknytning. Barnet och den vuxne behöver umgås, öga mot öga, hud mot hud i nära fysisk kontakt utan distraherande inslag som t ex skärmar som stjäl uppmärksamhet och minskar kontakten med barnet.

 

Det tryggt anknutna barnet får bättre förutsättningar att klara livets påfrestningar och får det avsevärt mycket lättare att skapa goda relationer med andra människor än barn med en s k otrygg anknytning.

 

De goda vibrationer barnet erfar vid samspelet med föräldern är avgörande för god framtida tillväxt av barnets hjärna. Genom fysisk kontakt och närhet utsöndras lugn-och-ro-hormonet oxcytosin vilket dämpar stresshormonet kortisol. Oxcytosin utsöndras vid skön fysisk beröring och kontakt, t ex kramar och gosande.

Åke Pålshammar