Barn

Skärmar

 

Både Alex och Jasmine tycker att det är jättekul att sitta vid datorn. Alex brukar låna mammas mobil och spela spel. Jasmine fick en surfplatta i julklapp och den sitter hon med jätteofta. Kanske till och med lite för ofta. Ibland vill hon inte sluta och ibland kan hon inte sluta fast mamma och pappa säger till henne. Det är som om hon fastnat. En gång blev hon sur på pappa när han sa att hon skulle stänga av när hon satt och spelade ett spel som var jätteroligt.

Hjärnan vill göra olika saker

Även om det är roligt att sitta vid dator, surfplatta och mobil så behöver både kroppen och hjärnan göra andra saker. Att leka ute är bland det bästa både hjärnan och kroppen vet. Kroppen vill röra sig mycket och hjärnan vill vara ledig, fantisera och hitta på saker att göra, gärna utomhus.

Varva ner på kvällen

På kvällen efter middagen vill hjärnan vila sig så att den kan förbereda sig för att sova. När man sitter framför en skärm måste hjärnan anstränga sig. Hjärnan jobbar och kroppen är alldeles stilla, förutom ögonen och händerna. Det blir jobbigt, både för kroppen och hjärnan. Innan man går och lägger sig vill hjärnan ha minst två timmar utan dator, surfplatta och mobil. Brukar man gå och lägga sig klockan åtta vill hjärnan att man stänger av senast klockan sex. Försök att komma så nära två timmars skärmfri tid som möjligt.

Lyssna på en saga, läs en bok eller sjung med mamma, pappa eller ett syskon. Då kan hjärnan koppla av och man somnar lättare.