Barn

Kost

 

Alla människor och djur måste äta för att klara sig. Mat är livsviktigt men vi tänker inte alltid på vad kroppen och hjärnan helst vill ha.

Frukost

Det första hjärnan vill ha när man vaknat är frukost. Då är det tomt i kroppens och hjärnans förråd och vi behöver fylla på för att kroppen ska orka röra på sig och för att hjärnan ska orka tänka. Det hjärnan helst vill ha till frukost är bröd, flingor eller gröt. Då kan den jobba som allra bäst och det går lättare att hänga med i skolan.

Ibland kan man känna sig trött på morgonen och då är man kanske inte så sugen på frukost. Om det händer ofta så kan det vara så att man skulle behöva sova lite mer. Då behöver man gå och lägga sig lite tidigare på kvällarna så att man hinner få så mycket sömn som man behöver för att kunna äta frukost innan man går till skolan. Om man tycker att det är svårt att äta på morgonen kan man dricka en deciliter vatten när man vaknar så kommer magen igång. Sen kan man göra sig i ordning och ta frukosten sist. Då har magen hunnit vakna och man känner sig hungrig och sugen på frukost.

Socker

Naturligt socker som finns i till exempel frukt är bra att få i sig om man rör på kroppen. Men det extra socker som finns i till exempel kakor, godis, juice och läsk ska man undvika så mycket som möjligt. Det kan man äta på lördagar och äta så lite extra socker som möjligt de andra dagarna.

Lite eller mycket mat

Hur mycket man ska äta beror på hur mycket man rör på kroppen. De barn som rör sig mycket behöver äta mer än de barn som sitter stilla mycket. Funderar du över om du äter för lite eller för mycket? Kanske undrar du över varför du är mindre eller större än dina klasskamrater. Då är det bra att prata med någon vuxen. Du kan gå till skolsköterskan på skolan eller prata med en lärare.

Om du inte vill att någon ska veta kan du ringa och prata med en vuxen på BRIS eller på Jourhavande kompis. Där behöver du inte säga vem du är utan kan få prata och få råd.

Här är deras telefonnummer:

BRIS har telefonnummer 116 111. Där finns alltid någon att prata med mellan klockan tio på förmiddagen och klockan tio på kvällen.

Jourhavande kompis har telefonnummer 020-222 444. De finns där och kan svara de flesta kvällar. Om det hänt något akut och du behöver hjälp av ambulans, polis eller brandkår så ring 112.

Läs mer…