Barn

Sömn

 

Alla människor och djur behöver sova. När man är mellan 6 och 12 år behöver man sova mellan 10 och 11 timmar varje natt.

En inbyggd klocka det har vi allihop, även djur och faktiskt också växter. Vår kroppsklocka vill ha sömn och mat på samma tider varje dag. Därför är det viktigt att inte vara upp för länge och att inte sova för länge på morgonen, inte ens på på helger och lov. Det bästa för både kroppen och hjärnan är att gå och lägga sig ungefär samma tid och kliva upp ungefär samma tid varje dag året runt.

Sova gott

För att sova gott på natten är det bra att ha svalt och mörkt på sitt rum. Dator, TV, surfplatta och mobil är det bra om du stänger av minst två timmar innan man ska sova så att hjärnan hinner varva ner. Försök att komma så nära två timmar som möjligt. Det är bra att göra samma sak varje kväll så att hjärnan förstår att man ska sova. Byt om till pyjamas, borsta tänderna, läs en saga, lyssna på musik eller sjung.

Har du svårt att sova eller svårt att vakna på morgonen är det bra att prata med någon vuxen. Prata med dina föräldrar eller ett äldre syskon. Du kan också gå till skolsköterskan på skolan eller prata med en lärare. Om du inte vill att någon ska veta kan du ringa och prata med en vuxen på BRIS eller på Jourhavande kompis. Där behöver du inte säga vem du är utan kan få prata och få råd.

Här är deras telefonnummer:

BRIS har telefonnummer 116 111. Där finns alltid någon att prata med mellan klockan tio på förmiddagen och klockan tio på kvällen.

Jourhavande kompis har telefonnummer 020-222 444. De finns där och kan svara de flesta kvällar.

Läs mer…