Barn

Rörelse

 

Vi har massor med muskler i kroppen och de behöver användas, helst varje dag. Om man gör det till en vana att röra på kroppen är det lättare att hålla sig frisk. Det räcker långt med att gå eller cykla till skolan, vara ute och leka och vara med på på idrotten i skolan.

Göra olika saker

Det är bra om man varierar sig så man blir bra på olika saker. Om man springer så fort att man blir andfådd tränar man lungorna. Om man hoppar och lyfter saker tränar man musklerna i ben och armar. Om man springer en hinderbana med balansgång, under och över saker och springer slalom runt saker tränar man snabbhet och rörlighet. Det bästa är om man rör sig minst en timme varje dag, helst uppdelat på flera tillfällen under dagen.

Rörelse och mat

När man äter så är det för att kroppen och hjärnan ska få energi och bränsle så att man kan använda dem. Man kan jämföra det med när man tankar en bil. Utan bensin kan den inte åka. Om man bara sitter stilla gör man inte av med så mycket bränsle. Har man ätit för mycket blir det bränsle över och det sätter sig på kroppen som blir tyngre. Då blir det jobbigare och jobbigare att röra på sig. Om man rör på kroppen och använder hjärnan använder man lättare upp allt bränsle och då blir det lättare att röra på kroppen.

Upp och rör på dig!

Det är lätt att fastna sittandes med dator, surfplatta eller mobil. Om man sitter mycket vid datorn, surfplatta eller mobil är det extra viktigt att man rör sig mycket så att det blir ungefär lika mycket av båda sakerna.

Man sover bättre om man rört sig

Visste ni att om man har rört på kroppen under dagen blir det lättare att somna på kvällen och sömnen blir också bättre. De som inte rör tillräckligt på kroppen kan få svårt att somna och sömnen kan bli sämre.

Man lär sig lättare om man rör sig

Att röra på sig kan göra det lättare för hjärnan att lära sig nya saker. När man behöver koncentrera sig för att lära sig någonting nytt kan det vara bra att röra sig samtidigt. Man kan ha en boll i handen som man kan krama eller bara flytta den från ena handen till den andra. Man kan jonglera samtidigt som man lär sig städer i Sverige eller gångertabellerna. När man tycker att det börjar bli svårt att koncentrera sig så kan man gå ett varv i klassrummet eller runt skolan. Du måste fråga fröken först förstås 🙂  När man sedan börjar om brukar det gå lättare att koncentrera sig igen.

Här är några tips på webbsidor som delar med sig av tips på lekar som stimulerar till rörelse och inte inkluderar varken dator, surfplatta eller mobil.

Kalaslekar

Lektipset

Bilder på lekar. Den här är på engelska men bilderna kan hjälpa till att förstå vad man ska göra.

NY LJUDFIL MED RESTEN

Funderar du över om du rör dig för lite eller för mycket? Kanske undrar du över om du är mindre eller större än dina klasskamrater. Då är det bra att prata med någon vuxen. Du kan gå till skolsköterskan på skolan eller prata med en lärare.

Om du inte vill att någon ska veta kan du ringa och prata med en vuxen på BRIS eller på Jourhavande kompis. Där behöver du inte säga vem du är utan kan få prata och få råd.

Här är deras telefonnummer:

BRIS har telefonnummer 116 111. Där finns alltid någon att prata med mellan klockan tio på förmiddagen och klockan tio på kvällen.

Jourhavande kompis har telefonnummer 020-222 444. De finns där och kan svara de flesta kvällar. Om det hänt något akut och du behöver hjälp av ambulans, polis eller brandkår så ring 112