Aktuellt
Pressmeddelandet om Nedkopplingens Dag
2015-05-07
Nedkopplingens dag 12 maj – ökar reflektionen över det uppkopplade livet
Den 12 maj klockan 10.00 startar Nedkopplingens dag, då barn som vuxna uppmuntras att stänga av mobiltelefoner, surfplattor och datorer under ett dygn – eller så länge man kan. Sverige är ett av de mest uppkopplade länderna i världen och Nedkopplingens dag syftar till digital vila och att reflektera över sitt medieanvändande.
Bakom initiativet står Anna Nygren som är livsstilspedagog och tidigare lärare. Genom sitt företag Frija har hon utvecklat plattformen Ung Livsstil som vänder sig till barn, ungdomar, föräldrar och lärare och som ger medicin- och forskningsbaserad kunskap och verktyg för en hållbar livsstil. Ett trettiotal skolor runt om i Sverige har visat intresse för deltagande i initiativet och Nedkopplingens dag har också snabbt vunnit uppmärksamhet på sociala medier.
– Vi spenderar allt mer tid framför dator, surfplatta och mobil. Tyvärr sker det ibland på bekostnad av sömn, matvanor och fysisk aktivitet. Många ungdomar som jag möter är missnöjda med hur mycket tid de spenderar framför skärmar. Nedkopplingens dag har initierats för att reflektera över hur uppkopplad man egentligen vill vara och hur man påverkas av en ständig uppkoppling, säger Anna Nygren på Frija.
Kanske väljer man att inte koppla ner för att man är nöjd, kanske väljer man en annan tid som passar bättre, kanske ser man en möjlighet att hitta nya vanor som man kan vara nöjd med. Man väljer själv hur länge man vill eller klarar att vara nedkopplad. Poängen är själva reflektionen – inte nedkopplingen.
I en prognos från Telia spås Sverige ha 35 miljoner uppkopplade produkter år 2018 medan övriga nordiska länder ligger på 21-22 miljoner. 2018 beräknas det finnas 9,3 miljarder abonnemang i världen. Alltså fler abonnemang än människor. Vi ska alltså öka den uppkopplade tiden och bli mer uppkopplade än vi redan är.
– Den nya tekniken är fantastisk och skapar oändliga möjligheter för oss, men vi behöver lära oss hur vi ska förhålla oss till den för att ha nytta av den och samtidigt må och prestera bra. Själv tycker jag att det är intressant att ta reda på vad som händer när jag kopplar ner. Hur snabbt kommer jag att vilja koppla upp igen, vad ska jag göra istället och hur länge klarar jag att vara nedkopplad, menar Anna Nygren.
Övriga fakta:
Sverige är ett av de mest uppkopplade länderna i världen. Allt fler barn har en egen mobiltelefon. I åldersgruppen 9-12 har 86 procent en egen mobil och av dessa har 62 procent en smart telefon. I åldersgruppen 13-16 har 99 procent en egen telefon, 89 procent har en smart telefon och 74 procent har en smart telefon av senaste modell. Källa: Ungar & Medier, Statens Medieråd
Film: Det finns mycket som kan distrahera eleverna under en skollektion.Producerad av Frija och elever på gymnasieskolan GUC i Uppsala. (1:21 min.)
Illustration: Rebecka Helmersson, InkTooth
För mer information, kontakta:
Anna Nygren, vd
Ung Livsstil
Tel: 0708-208 999
E-post: anna@unglivsstil.se
Facebook.com/unglivsstil
Instagram.com/unglivsstil
Twitter.com/Unglivsstil @Unglivsstil
#digvila
Om Ung Livsstil
Ung Livsstil erbjuder medicin- och forskningsbaserad kunskap om och verktyg för en hållbar livsstil för barn och unga. Informationen är målgruppsanpassad och riktar sig till barn mellan sex och tolv år, tonåringar, föräldrar samt far- och morföräldrar. På Ung Livsstils webbplats finns smarta tips, filmer och kunskap om saker som påverkar ungas livsstil. Sömn, mat och stress har stor betydelse för hälsan. Det har även användandet av datorer och mobiler. Barn, tonåringar och föräldrar har egna undersidor. För skolpersonal finns en utbildningssida där det går att prenumerera på utbildningsmaterialet Ung Livsstil samt boka kurser och föreläsningar. Att få kunskap om sin livsstil är ett första steg mot bättre hälsa. Och mår man bra lyckas man bättre i skolan. Det hänger ihop.
Bakom Ung Livsstil står Anna Nygren, livsstilspedagog och grund och gymnasielärare, med lång erfarenhet av arbete med barn och ungas livsstil. Hon är också författare till boken “Så funkar det! -om sömn, stress och lite annat” som beskriver vad som händer i kroppen och hjärnan när man till exempel inte kan sova eller stressar för mycket. www.unglivsstil.se, www.frija.se