Ungdomar

Multitasking

Ungdomar är ständigt uppkopplade via mobiler (smartphones), surfplattor (tablets), datorn, tvn.Vi sms:ar när vi går över gatan, vi kollar mejlen när vi står i kö och när vi äter lunch med vänner kollar vi vad våra andra vänner gör på sociala medier. Vi använder oss av våra smarta mobiler så snart vi har lite dötid.

När vi sysselsätter oss med våra smarta mobiler samtidigt som vi gör andra saker lurar vi oss själva att tro att vi multitaskar. Det vi egentligen gör är bara att snabbt växla mellan olika saker, multitasking är en illusion säger Earl Miller, hjärnforskare och expert på delat fokus (divided attention).

Varje gång vi växlar försämras vår kognitiva förmåga och
när vi tror att vi får mer gjort är vi egentligen mindre effektiva. Den kognitiva förlusten är enligt Glenn Wilson, Professor i Psykologi vid Gresham College of London, större vid multitasking än vid marijuanarökning. Att försöka koncentrera sig på en uppgift när man har ett oläst mejl liggandes i mejlboxen kan sänka ditt effektiva IQ med 10 poäng.

När vi distraheras i det vi gör av till exempel sociala medier eller inkommande mejl kopplar hjärnan om och skickar information till ”fel” ställe i hjärnan. Det är vad Russ Poldrack, hjärnforskare vid Stanford University, såg i sin forskning. Om en elev tittar på TV samtidigt som han gör skolarbetet går informationen till en del av hjärnan som är specialiserad på lagring av nya rutiner och färdigheter (striatum) istället för till den del som står för bl a minne och inlärning (hippocampus). Hippocampus organiserar och systematiserar information på flera olika sätt vilket gör informationen lättare att ta fram när man senare vill använda den.

Poldrack säger att när vi tror att vi ägnar oss åt multitasking växlar vi egentligen bara snabbt mellan olika aktiviteter. Vi blir mindre effektiva eftersom den här växlingen kostar i energi och den energi som används är den vi skulle behövt för att kunna hålla kvar fokus på en enda uppgift. Att växla mellan saker, sociala medier, mejl, sms, filmklipp etc. bränner energin så snabbt att vi till och med blir utmattade och förvirrade redan efter en liten stund. Det gör att både vår kognitiva och fysiska förmåga blir lidande. Det leder också till förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol i hjärnan som i sin tur kan resultera i både impulsivt och aggressivt beteende. Att hålla sig till en aktivitet minskar hjärnans behov av energi vilket gör det mer effektivt.

Att låta sig störas av mobilen, surfplattan eller datorn tvingar oss också att ta en mängd beslut. Ska jag släppa det jag gör nu och ta samtalet, ska jag svara på mejlet nu eller sedan, ska jag kolla vem som skickade ett sms eller vad den senaste uppdateringen gällde? Att fatta beslut tar på krafterna i hjärnan och små beslut verkar ta lika mycket energi som stora beslut. Om vi lägger tid och energi på små oviktiga beslut riskerar vi att trötta ut hjärnan och när ett viktigt beslut sedan ska tas kanske vi fattar sämre beslut.

Läs mer i Why the Modern World is Bad for Your Brain, The Guardian. Du hittar den under länkar.