Föräldrar

Sömnmedel

De flesta läkare är överens om att sömnmedel inte ska ges till barn och ungdomar om det inte rör sig om särskilda fall, till exempel förskjuten sömnfas (DSPS) eller barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Hjärnorna hos barn och unga växer och utvecklas om man vet inte hur de påverkas av sömnmedel. Att ta sömnmedel är förknippat med risker för biverkningar och dessutom får man sällan det resultat man är ute efter. Sömnen kan till och med försämras, tröttheten kan hänga med långt in på dagen och risken för beroende är stor.

Idag är det oftast melatonin i tablettform som skrivs ut när man behöver få ordning på dygnsrytmen vilket i vissa fall kan vara befogat. När man får det utskrivet är det som Circadin vilket är receptbelagt i Sverige. I Fass kan man läsa följande om Circadin:

Den aktiva substansen i Circadin, melatonin, tillhör en grupp av naturliga hormoner som tillverkas av kroppen. Circadin används ensamt vid korttidsbehandling av primär insomni

(ihållande svårigheter att somna eller att fortsätta att sova, eller dålig sömnkvalitet) hos patienter som är 55 år och äldre. ”Primär” betyder att sömnlösheten inte har någon känd orsak, såsom eventuell medicinsk, psykisk eller miljömässig orsak.

Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, skriver i stressforskningsinstitutets temablad Jet-lag, sömn & trötthet att det ännu är oklart om melatonin bör användas av resenärer vid tidszonförflyttningar eftersom kunskapen om biverkningar och långsiktiga hälsoeffekter är dålig. Om man tar melatonin ska det vara mörkt, eftersom den biologiska klockan inte ska utsättas för ljus och melatonin samtidigt.

Det finns också kritiska röster när det gäller förskrivningen av Circadin till barn och ungdomar. Mårten Gerle, sakkunnig i psykiatrifrågor vid socialstyrelsen, betonar att läkemedlet ska användas av personer över 55, inte av barn unga. Han säger att läkemedelsverket inte rekommenderar medicinen för barn. Flera studier som läkemedelsverket gjort visar hur vuxna personer reagerar när de använder melatonin. Några av biverkningarna som dokumenterats är rastlöshet, sömnstörningar, mardrömmar och ångest. Det finns ingen samlad kunskap om hur barn och unga påverkas av medlet då testerna endast är gjorda på kvinnor över 55 år. Under länkar kan du läsa en artikel införd i Svenska Dagbladet om hur sömnmedel ökar bland unga. SvD, 11 juli 2012.