Föräldrar

TIPS

 

Allsidig kost

Om man äter mat från hela matcirkeln är det lättare att få sig alla näringsämnen man behöver. Det är extra viktigt när det gäller barn och unga som växer. Läs mer på livsmedelsverket om matcirkeln.

  • Proteiner – kött, fisk, bönor etc. Läs mer
  • Kolhydrater -pasta, potatis, ris etc men också bröd och flingor etc. Läs mer
  • Ägg och mejeriprodukter – mjölk, yoghurt, ost etc. Läs mer
  • Fetter – olja, fet fisk och valnötter etc. Läs mer
  • Grönsaker – spenat, broccoli, tomat etc. Läs mer
  • Frukt och bär – banan, aprikos, jordgubbar etc.

Balans

För att inte dra på sig övervikt måste det vara balans mellan vad vi äter och hur mycket vi rör på oss. Energi in och energi ut ska gå jämt upp. Ju mer man rör sig desto mer behöver man äta. Om man rör sig lite behövs inte så mycket men det är viktigt att det vi får i oss är sådant vi behöver. Man kan äta allt men inte alltid. Låt pizza, pommes frites, kakor, läsk, godis och chips vara sånt som ni äter sällan.

Mat och hälsa

För att minska risken för sjukdomar som fetma, typ 2 diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och viss typ av cancer skulle vi må bra av att äta mer frukt och grönt, äta fisk 2-3 gånger i veckan och bara äta hälften så mycket tomma kalorier från kakor, godis, chips, läsk och dylikt. Om man också väljer fullkornsvarianter av både bröd, flingor, pasta och ris samt rör sig minst 30 minuter varje dag ökar chansen till god hälsa på både kort och lång sikt.

Övervikt

Enligt livsmedelsverket är hälften av alla vuxna svenskar och vart femte barn är överviktiga eller feta. Fetma ökar risken att drabbas av bland annat typ 2 diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Vi sitter mer stilla än någonsin och våra matvanor har inkluderar mer snabbmat och tomma kalorier. Det bidrar till den ökning av fetma som vi ser. WHO gör bedömningen att bättre matvanor och fysisk aktivitet kan minska de risker som stillasittande och bristande kost kan medföra. Läs mer på Livsmedelsverket om övervikt.

Nyckelhålsmärkning

Genom att välja livsmedel som har nyckelhålssymbolen kan man hitta hälsosammare alternativ som är magrare, innehåller mindre socker och salt och mer fibrer och fullkorn än andra livsmedel av samma typ. Läs mer om det på Livsmedelsverkets sida.

Frukt och grönt i flytande form

Ett lätt sätt att få i barnen både frukt, bär och grönsaker är genom att göra en smothie. Här är ett recept som får smak av bären och som kan varieras i oändlighet. Den är både god och mättande. Bönorna är en bra proteinkälla och spenat hamnade överst på listan för nyttiga grönsaker nyligen 🙂

  • 1/4-1/2 banan
  • 1/2 dl frysta bär
  • 1/4 – 1/5 svarta bönor (smakar inte bönor när bären kommer till)
  • 1/2 -1 näve blad- eller babyspenat

fyll på med yoghurt och mjölk och/eller havremjölk så konsistensen blir som ni vill ha den.

Man kan ha i avokado, gröna ärtor (frysta funkar utmärkt) eller mango.  Börja med mer frukt och bär och mindre bönor och grönsaker så att barnen vänjer sig. Sedan kan man minska frukt och bär och öka bönor och grönsaker. Hitta en blandning som passar er.

Vatten

Vatten är den bästa törstsläckaren. Det är lätt att ta ett glas saft eller juice när man är törstig, särskilt när det är varmt ute. Saft och juice innehåller en massa tomma kalorier och ger mycket energi. Ett glas apelsinjuice innehåller ca 90 kalorier.

Lightprodukter

Man vet inte hur människor påverkas av sötningsmedel som finns i lightprodukter. I studier gjorda på råttor har man sett att sötningsmedel gör det svårare att kontrollera kaloriintaget. Om detta stämmer in även på människor kan det enligt forskarna vara en förklaring till att fetman ökar. Teorin bakom att man ökar i vikt av lightprodukter är de inte är lika mättande och att man därför äter mer.

Recept

Behöver du inspiration när det gäller matlagningen? Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg är båda dietister och de har tagit fram recept på sånt som påverkar din hälsa positivt. Här finns allt från lätta grönsaksrätter till festliga kött- och fiskrätter och man hittar även recept på läckra bakverk och desserter. Rätterna är lättlagade och passar bra om man vill leva sunt och tänka på vikt eller blodfetter.

SvD har ibland quiz i olika ämnen. Här är ett om hur nyttig maten är. Här hittar du en fruktquiz.