Föräldrar

Rekommendationer

Livsmedelsverkets Nordiska näringsrekommendationer 2012 använder grönt, gult och rött ljus för olika livsmedel. De som fått grönt ljus ska man äta mer av, de med gult ljus byter man ut och de med rött ljus bör man begränsa. Här är deras rekommendation:

Grönt ljus = ät mer av

Grönsaker Baljväxter Frukt och bär Fisk och skaldjur Nötter och frön (endast begränsade mängder av nötter då de är mycket energirika)

Gult ljus = byt ut

Spannmålsprodukter av siktat vitt mjöl byt mot spannmålsprodukter av fullkorn Smör och smörbaserade matfetter byt mot vegetabiliska oljor och oljebaserade matfetter. Feta mejeriprodukter byt mot magra mejeriprodukter

Rött ljus = begränsa

Charkprodukter, rött kött Drycker med tillsatt socker Salt Alkohol

Läs mer om näringsrekommendationerna här.

En studie från Kanada visar att ungdomar mellan 14 och 24 får bättre kostvanor när de äter tillsammans med sin familj. Nyttigare att äta tillsammans. SR 26/11 2018.