Föräldrar

Om föräldrasidan

Det är inte alltid lätt att vara förälder till barn och unga som växt upp i dataåldern. Man hamnar lätt utanför och hålls i schack av sina barn genom argument som till exempel:

  • Du fattar inte det här.
  • Det är nya tider nu vet du.
  • Vi kan hantera det här eftersom vi har vuxit upp med det.
  • Alla andra får ju, det är bara jag som inte får.

För att stå pall i diskussioner, argumentationer och tjatande krävs att man står på stadig mark när det gäller fakta. Att sova tillräckligt, äta hälsosamt samt röra på sig är grundläggande behov. Om dessa inte tillgodoses får det konsekvenser. Med kunskapen om hur det funkar, både biologiskt, fysiologiskt, psykologiskt och evolutionärt kan ni hitta faktaargumenten som gör skillnad i både besluten om familjens livsstil och i diskussionen med barnen. Kanske upptäcker ni saker som även ni som föräldrar behöver ändra på för att föregå med gott exempel. De gör ju som vi gör och inte som vi säger 🙂

Ung Livsstil hjälper dig att med faktainsamlingen. Hur mycket behöver barn sova i olika åldrar, hur kan kosten påverka till exempel våra må-bra-hormoner, vilken effekt har rörelse på sömn och prestation? Hur hänger dator- och mobilanvändande ihop med sömnbrist, stress, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter. Dessa och många andra frågor får du svar på genom Ung Livsstil. Här finns också smarta tips och verktyg som du kan ha nytta av när du hjälper ditt/dina barn eller barnbarn till hållbar livsstil som främjar god hälsa och optimal prestation. Du kan också få individuell rådgivning per telefon. 

Barnsidan kan du använda när du ska berätta om sömn, skärmtid, mat och rörelse för de mindre barnen. Gå in tillsammans och läs eller lyssna på texten och använd den som underlag för era diskussioner om livsstil.

På ungdomssidan kan du få samma information som ungdomarna fått.

Pernilla GarmyPernilla Garmy är sömnforskare och tillika skol- och barnsjuksköterska. Hon har på nära håll sett hur bristande sömnvanor påverkar barn och unga. När Ung Livsstil frågade om vilket råd hon skulle vilja dela med sig av här blev detta hennes svar:

Gör medvetna val och mer av det du mår bra av. Med medvetna val menar jag att mycket av det vi faktiskt ägnar oss åt kanske vi inte har valt medvetet, exempelvis hur mycket tid vi ägnar åt olika skärmar i jämförelse med annan aktivitet. Prioritera din sömn och din hälsa, och gör mer av det som du tycker är roligt och som du mår bra av.

Alla kan ha nytta av Ung Livsstil. Även barn och unga som redan har en hållbar livsstil behöver kunskap om och verktyg för att till exempel hantera stress eller tillfälliga sömnproblem. Ung Livsstil syftar till att ge kunskap om våra grundläggande behov och hur vi fungerar i kroppen och hjärnan. Här kan man också få tips och verktyg för att hitta en sund och hållbar livsstil för hela familjen.

En del personer påverkas lättare av en mindre bra livsstil än andra. Vissa hamnar lätt i stress och sömnproblem medan andra knappast märker av det. Har man stora problem krävs stora förändringar medan små problem kräver mindre insatser och förändringar. Det gäller dock att vara ärlig mot sig själv och inte ignorera sina signaler om sömnbrist, stress, nedstämdhet eller andra symptom. Livsstilsförändringar bör ske i små steg. Välj ut en eller två saker som passar er familj och fokusera på det. När den nya rutinen satt sig kan ni ta ett steg till. Det är när man försöker göra allt på en gång som det kan sluta med att det inte blir något alls. Så skynda långsamt. 🙂

Det finns barn och unga som lider av sömnstörningar eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som kräver medicinsk hjälp. Det finns också de som lider av psykiska besvär eller depression. Dessa barn behöver professionell hjälp för att komma tillrätta med sina livsstilsproblem i den mån det är möjligt. Ta kontakt med skolsköterskan eller vårdcentralen för att få den hjälp just ert barn behöver. Under stöd hittar du olika aktörer som kanske kan vara behjälpliga för just er familj.

Det lättaste och bästa sättet är att jobba förebyggande med de yngre barnen. Att hålla fast i goda vanor och inte låta sig påverkas av tjat om vad andra får göra. Även om det kan vara tufft att införa nya vanor i en familj med tonåringar som redan tagit över en allt för stor del av besluten om sin livsstil så är det möjligt. Det kräver dock tålamod, uthållighet, stabilitet och att man håller huvudet kallt när det hettar till.

Under frågor och svar kan du se vad andra undrar över samt vilka svar de fått. Du kan också gå in på Facebook-sidan och ställa din fråga där. Vill du vara anonym så mejlar du den så läggs den upp här utan namn.

Har du synpunkter, frågor eller om du saknar något på Ung Livsstil så är du välkommen att höra av dig.

All info, filmer, tips och annat på Ung Livsstil är helt kostnadsfritt. Vill du ha ännu mer kunskap om barn och ungas livsstil så kan boken Så funkar det! -sömn, stress och lite annat vara till hjälp. Här kan du beställa ditt ex av boken. Den finns också på Adlibris, Bokus och LäroMedia. För skolor finns ett pedagogiskt material att prenumerera på. Det används i undervisningen av elever i hållbar livsstil. Fråga på ditt barns skola om de jobbar med Ung Livsstilskunskap. Har de missat detta så tipsa dem om att gå in på www.unglivsstil.se/skolor